Vargjakt

Sveriges Radio meddelade i december 2010 att licensjakt på 20 vargar ska tillåtas under 2011.
Samtidigt som Naturvårdsverket menar att ”De stora rovdjuren är fredade” så tillåter de ändå denna jakt. Jägarna som innehar en godkänd ansökan för att få jaga varg måste vara överlyckliga nu, men orsakerna till denna vargslakt bryr de sig nog mindre om, och samma orsak är så korkad att man nästan inte vill tro att det är sant.

Jakten är till för att öka acceptansen för varg, säger Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket. Samtidigt planerar Naturvårdsverket att utvärdera om åtgärder som licensjakt faktiskt ökar acceptansen. Det uppdraget kommer att läggas på samhällsforskare. – Text hämtad från Sveriges Radio http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4245578

Nu undrar man ju om de verkligen har tänkt till i god ordning, för om de inbillar sig att vargen ska bli mer accepterad om jägarna får skjuta av 20 vargar så måste hela samlingen beslutsfattare varit redigt onyktra.
Och vilka vargar är det som kommer bli accepterade? De som fortfarande lever, eller de som skjutits? Vargjakt behövs inte i vårt land, och troligtvis behövs den inte någonstans om man skulle tillåta mer vilt i skogarna. Vargen är så illa omtalad, hatad och förnedrad endast pga att den tar ett antal tamdjur varje år. Ja, så får man inte glömma galningarna från TVs inslag för några år sedan, där dalslänningar hävdade att vargen är så farlig att vissa känner behov av att köra sina barn till skolbussen så att vargen inte tar dem mellan hemmet och bussen… Fantastiskt väl tänkt. I alla fall om det hade handlat om människor som fortfarande levde kvar i medeltiden då vargen var kyrkans sätt att skrämma skiten ur församlingarna. Kanske kan man räkna dessa människor dit ändå, för något så dumt skulle inte ens få sändas på TV. Att varg skulle vara farlig till den grad att man måste skjuta dem är ett påhitt av oerhört korkade människor som verkligen inte går att ändra på, varför denna licensjakt är fullkomligt onödig.

Rovdjurscentret De 5 Stora” är en väldigt bra sajt där man både kan se underbara bilder på våra rovdjur och få information som har långt mycket större underlag än alla påståenden man kan höra från statliga instanser, jägare och tamdjursuppfödare. Jag vill inte, och får heller inte, kopiera hela texten som beskriver vargens farlighet, men ett citat ur texten kommer här:

Lyssnar man på vad de människor säger, som bor där det finns riktigt gott om varg (till exempel i Lettland, Ryssland, Rumänien eller Kanada) så är mycket få av dem alls rädda för varg. Många förstår knappt frågan. En lettisk skogvaktare ställde motfrågan -”Är ni rädda för räv också?”.

För att dra en parallell mellan tex Sverige och Canada och svenska jägares fullständiga avsaknad av varje vettig tanke, så kan dels läsa ”Jakt & Jägare” att vargar självklart kan döda människor, vilket nog ingen är oklar över. De har en stark jaktinstinkt, starka käkar och duktiga tänder. Saken är ju bara den att de inte dödar människor speciellt ofta, eftersom de helst inte vill ha med oss att göra. Orsaker till att människor och varg kan stöta på varandra på ett sådant sätt att det blir en konflikt är tex att vargen kan vara hungrig nog att dra sig till våra sopor, och där finns människor som kan upplevas som ett hot. Blir det av den orsaken rätt att döda varg? Kanske skulle vi människor skärpa oss med vår sophantering istället, så att rovdjur inte dras till sådant?
I sammanhanget måste nämnas att ingen människa har blivit dödad av varg i Sverige så länge vi har haft varg i landet.

Sverige har ca 200 vargar enligt gällande uppgifter, och Canada har ca 60.000.
Canada är 9958 miljoner kvadratkilometer stort, och Sverige är 449 964 kvadratkilometer.
I Sverige betyder det att varje varg har lite drygt 2249 kvadratkilometer att röra sig på.
I Canada skulle det då finnas en varg per 165966 kvadratkilometer.
I Sverige innebär det nämligen 0,00044480002844…. vargar per kvadratkilometer, och detta är något att vara rädd för? Vargar dödar så väldigt sällan människor att det är meningslöst att föra statistik över. Endast om de är i större flockar och det är extremt dåligt om vilt kan de tänka sig göra något liknande. Aldrig annars.
Canadas befolkning har i allmänhet dessutom mer och mer accepterat vargens existens, men i Sverige råder endast jägarnas och folk med tamboskap över hur våra rovdjur ska hanteras, och detta genom påstryckningar gentemot regeringen och naturvårdsverket. I vårt land verkar det inte spela någon roll om vad gemene man anser om vargens rätt till existens, eftersom jägarna då vill mena att det går an för storstadsfolk som inte har sett varg mer än på bild att uttala sig om vargens existens, när jägarna själva lever så nära rovdjur varje dag. Men ska det läggas någon vikt till uttalanden från jägare som bor i närheten till skogen när de kommer med grundlösa och barnsliga påståenden, samtidigt som stadsmänniskor av idag mer och mer intresserar sig för rovdjur och även drar sig ut i markerna av rent intresse? Vad har då jägare för existensberättigande i frågan över huvudtaget?

Det jag undrar allra mest över är hur viktiga beslut kan få tas av människor som inte verkar ha full koll.
Har de någon kontroll över jägarna och bönderna med samma åsikt? Eller får man helt enkelt lämna ut vargen och andra rovdjur till jägarnas godtycke enbart för att man inte orkar ta reda på fakta? Skulle väl inte tro det.
Jag hoppas innerligt att vi får många fler påskrifter, och har du inte skrivit på så bör du absolut göra det direkt. Gå till Svenska Rovdjursföreningen och ge vargen sina rättigheter, snälla.

Ha en bra dag!

Annonser

~ av Micke på 6 januari, 2011.

Ett svar to “Vargjakt”

  1. bitter kille

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: