Jultid i demokratiska Sverige

Idag startades dagen med en person ihjälsparkad och en en annan i sällskapet fruktansvärt illa misshandlad i Ludvika. Dagen fortsatte med en dödsskjutning i samma lilla stad. Den dödsmisshandlade var en ganska nybliven pappa till sitt första barn…det är snart jul.

Samtidigt lever många människor i vårt land ett liv där de får vända på kronorna, men utan att få ekonomin att gå ihop ens så bra att de kan ge sina barn VANLIG mat, än mindre en julklapp…detta gör att just denna tid på året mest känns som en plåga, eftersom det snart är jul.

Många av våra gamla hoppas på en så bra jul som möjligt, om det är möjligt på hemmen när deras familjer inte vill ta hem dem ens då. Troligt är att de hoppas på riktigt god julmat där de måste vara. De kanske bara får hoppas på att någon har hjärta nog att, åtminstone i december, byta blöja på dem så att de slipper ligga i sin egen skit och piss av ekonomiska skäl…för det är ta mig fan snart jul.

I denna tid när folk handlar för pengar de har haft råd att spara ihop till mängder under året, går många människor på stan och tittar i skyltfönstren och önskar att de fick ta del i allt det som julen innebär för människor i ett I-land som vårt. Men de har inga möjligheter till detta pga att de inte ges en enda chans att få visa att de kan göra rätt för sig. De är dömda på förhand…så det blir nog inte så mycket till jul för dem heller.

Någonstans sitter politikerna och direktörerna och mättar sina redan stinna bukar, dricker sin whisky och starkvinsglögg och lyckas på så vis, åtminstone denna tiden på året, dämpa sitt samvete…för de måste ju få fira jul.

När nu SAAB har lämnat in om konkurs, så blir en stor mängd människor utan arbeten. Många står där med tunga lån och andra utgifter som de dragit på sig i tron om att de levde ett stabilt liv. Hoppet om räddning hade de under lång tid, men nu kommer familjers ekonomi gå i kras, personliga konkurser ligger för dörren och familjer kommer splittras…alldeles lagom till jul.

Paret som skulle få hela 200 kronor extra i socialbidrag inför julen, men som blev av med hälften pga bankens avgifter, har kanske inte så mycket att se fram emot ändå. 200 kronor räcker inte långt i juletid, än mindre 100 kronor…och julen närmar sig hastigt.

Det känns svårt att ens tänka på att fira jul i ett land som Sverige, där orättvisorna frodar sig som ogräs på en tillsynes välskött och väl ansad gräsmatta. Ska den dagen någonsin komma när vi vanliga dödliga får vara med i vår demokrati? Eller ska vi vaggas in i ett nytt samhälle där solidaritet och medkänsla för andra människor faller i glömska, och där varje människa enbart orkar tänka på sig själv? Idag, när ingen ens är noga med att försöka dölja det faktum att folket bara är en meningslös röst, där demokrati bara är ett vackert ord, och där välfärden är ett minne blott och där det egna folket förväntas lida genom livet utan att få göra sig hörda…där är det snart jul…

Annonser

~ av Micke på 17 december, 2011.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: