Sveriges Nationaldag, viktig eller oviktig?

Idag, 2012-06-06, firar vi återigen Sveriges Nationaldag. Vissa gör det med medvetenhet och intresse, medans vissa av olika orsaker inte alls firar. Det kan vara av rent ointresse, eller kanske pga brist på kunskaper om denna dag. Vilket som är dock helt i sin ordning. I Sverige måste man ingenting om man inte vill. Ja, lite som ett sorts hippie-dagis 🙂

Vad firar vi då? Jo, vi firar orsaken till Sveriges existens som stat och rike. Vi firar att Gustav Vasa kröntes till konung av det sammanhållna Svea Rike, och antagandet av en regeringsform som skulle stå för ett sammanssvetsat Sverige och senare även folkets väl. Värt att fira? Absolut, för utan denna händelse fanns inget Sverige på det viset vårt land idag ser ut. Och nej, det hade då inte ens funnits ett Sverige som andra människor kunde fly till. Själva hade vi inte varit ett folk, utan istället ett antal olika.

Den typ av lag och ordning vi idag har hade inte varit möjlig, och det är osäkert om detta landsområde hade varit annat än laglöst. Det är åtminstone omöjligt att bevisa annat. Vårt land, Sverige, består dessutom inte av någon form av ”rena” svenskar, utan är redan i tidig form en uppblandning av olika ”nationaliteter”. Att hänga sig åt vikingadyrkan är som att fördumma svensken helt, då vikingarna aldrig hade kommit ur denna ålder i tiden utan direkt påverkan av människor från andra kontinenter. Beräkning av tid, kalendrar för att hålla någon form av ordning på tid i ett längre perspektiv, nya intryck vad gäller skrift och tal, bättre kunskaper om smide, jordbruk och mycket annat härstammar från andra länder, andra folkslag. Stor del av det våra ”stora starka vikingar” lärde sig var från det område som vi idag gärna slår ihop till ”arabstaterna”. Samma människor som, enligt de som ännu verkar hylla vikingarna som något annat än en del av vår utveckling, står så väldigt lång ifrån den kunskap och medvetenhet en duktig svensk bär. Vilket trams 🙂

Dock har det uppstått ett allvarligt ”fel i protokollet” när det gäller Sveriges flagga, nationalsången och tanken på att vara svensk. Det har liksom blivit något fult. Men vad är det som har åstadkommit detta? Är det alla de flyktingar och invandrare som nu mera lever i vårt land? Är det alla dessa högerextrema grupperingar som  har ”stulit” från oss?
Knappast.

Jag skulle vilja påstå att det är politikerna som har fallit för en tankegång som de inte kan kontrollera.
Invandrare och flyktingar i Sverige, åtminstone de som bott här länge nog för att ha fått en känsla för detta nya land, hyllar också Sverige på vår nationaldag, viftar med blågula vimplar och flaggor och sjunger med i vår nationalsång. De gör det med välvilja, till skillnad från alldeles för många svenskar som konstigt nog har mindre förståelse av detta värde än människor som inte har bott här så länge, och som dessutom inte har haft någon påverkan av föräldrar och släkt som bott i Sverige i generationer.

Högerextrema tomtar kan omöjligt stjäla något som har varit svenskt under så lång tid. Det handlar om vad man ger dem. Då kommer vi tillbaka till våra ”kära” politiker igen. Det är politikerna som har SKÄNKT bort nationalsången och vår svenska fana till dessa illdådare. Inte fan är det svenska folket eller de som kommit hit senare. Man kan inte stjäla ett folks själ. Så är det bara.

Hur många invandrare och flyktingar är det inte som hyllar Sverige, men sällan visar någon glädje över sitt eget land (så som det varit innan de fick orsak att fly) eller deras egen fana? Norrmän, danska, finländare och andra gör ju det i Sverige. Varför hyllar de endast Sverige och inte sitt eget land? Det är ju liksom inte deras hemländer det är fel på, utan styret och situationerna i dessa.
Ibland kan man tro att många av dem hyser en större kärlek till vårt land och allt som är däri, än många svenskar gör. Det är både underbart och tragiskt.

Om vi alla tillsammans kan arbeta för ett Sverige med respekt och förståelse, då kanske vår framtid kan se underbart ljus ut 🙂
Svenska Nationaldagen är av största vikt för att komma tillsammans, inte för att bryta ner.

GRATTIS, VÅRT UNDERBARA SVERIGE! ❤

Annonser

~ av Micke på 6 juni, 2012.

2 svar to “Sveriges Nationaldag, viktig eller oviktig?”

  1. MYCKET intressant och bra läsning Micke!!!
    Var en liten kunskapsbank där oxå! Visst fick man lära sig i skolan, men det gick in genom ena och ut genom andra!
    Är aldrig fel att bli påmind!!!
    Kramen
    Chrissie

  2. Mycket bra skrivet och tänkt !!!!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: