Planera sitt liv?

Nja, jag vet faktiskt inte… En sak har väl de flesta av oss fått lära sig, och det är att besvikelser är riktigt trista. Att försöka planera hur mitt liv ska bli och levas är väl mest som att försöka planera hur havet ska röra sig, så det lär väl hellre få gott om utrymme att röra sig efter egen vilja.

Det är klart, vissa kanske tänker att man inte bryr sig, och vill ha det till att det måste finnas en fast struktur att följa. Jag, däremot, känner att jag inte vill ha den där fasta strukturen och ett utstakat liv som helst ska vara helt utan ”obehagliga” överaskningar. Problemet med ett utstakat liv är, i mitt huvud, att man kan missa behagliga överaskningar likaväl, och sådana vill jag ju uppleva. Mitt liv känns inte ett dugg svajigt för mig, men för folk med behov av den där strukturen ser det nog ut som om ingenting fungerar. Helt fel 🙂 Jag känner friheten att göra vad jag vill, jag kan leva mitt liv precis som jag vill, och det varierar friskt av och till.

Jag vägrar att rätta in mig i ledet, att vara en tusenbroder som lever efter det där påhittade mönstret som får människor att bete sig som zombies utan egna behov, utan själ och egna drömmar. Det får räcka med att leva under det ekonomiska oket som gör att jag måste arbeta för att få delta i samhällets goda delar. I övrigt är jag benägen att tacka nej till alla påtvingade ”regler”. Det betyder dock inte att jag ägnar mig åt kriminella handlingar, eller att jag behandlar andra på ett dåligt vis. Jag anser att det inte behövs lagar för en person som äger ett samvete, och som erkänner begreppet ”rätt och fel”.

Så, vart bär det nu av? Äh, jag har faktiskt ingen aning. De få saker jag med säkerhet vet, är att jag vill ha Nettis nära mig, att det ska gå bra för mina barn, och att alla människor i min närhet ska ha det bra. Jag ska göra mitt bästa för att få hyra ett hus på Risveden/Koberg, så att jag får den distans till den stora mängden människors behov av att leva i ett orörligt rutsystem. Det är allt jag vill. Därifrån har jag ett utgångsläge till arbete, och jag kan själv välja när jag vill göra mina utfall till den ”verkliga världen”.
Där ute kan jag odla mina egna grönsaker, forma mitt område till något som kommer inifrån mig själv. Jag kan erbjuda mina nära ett andningshål mitt i det liv de valt att leva, och det bjuder jag gärna på. Det skulle vara så skönt att kunna, efter resorna i jobbet, mina besök i Smedjebacken, eller andra resor, få åka hem. Hem till min skog, mitt lilla hus, mitt alldeles egna andningshål i en löjligt stressig tillvaro.

Jag stannar i Smedjebacken på ”obestämd” tid, men måste tillbaka söderut i samband med att lönen kommer, sim senast. Då gör jag ett försök att komma till tals med karln som sköter ägorna för Kobergs slott, så får vi se om mitt erbjudande stämmer överens med deras policy. Minst tre hyror a’ 5000 på ett bräde. Kanske fungerar det, kanske inte. Annars ger jag mig på dem senare igen, med ett ännu bättre erbjudande. Tanken är att kunna kasta in hyror för hela vintern, så att jag inte ska behöva tänka på detta när det, under vintern, blir tunnare med jobb. Jaja, allt kommer lösa sig på ett sätt som känns bra för mig, den saken är säker. Det handlar bara om att skjuta allt åt samma håll som det rör sig, istället för att arbeta i motvind. Alltför många gör livet och sin vilja till en kamp som antingen inte går att vinna, eller som de vinner bara för tillfället. Sedan rasar allting ihop för att det ligger i spänn mellan den egna viljan och det håll livet vill ta dem. Då återstår endast besvikelser och annat elände. Man försöker inte arbeta mot så starka krafter som självaste livet utan att få bita i gräset.

Det verkar ha blivit en ide’ att vi ska kämpa och kämpa, men väldigt få verkar förstå att man bör välja sina strider. Att, likt en seglare, följa vinden för att snabbast och på ett smärtfritt sätt nå ett mål, är absolut det bästa sättet att nå lycka. Visst, det fungerar att kryssa mot vinden, med det kan ta allt för lång tid. Många får ge upp. Man bör leva MED livet, eftersom det är ett eget väsen. Man bör leva MED naturen, eftersom den är ett eget väsen. Alla försök att motarbeta dessa krafter är dömda att misslyckas.

Men om man vill något så mycket att man riskerar gå rakt emot dessa krafter? Man kan få det man vill, men man kommer förlora det igen. Många gånger TROR man att just det man tänker är det man måste ha för att leva, men det kan vara helt fel saker att sträva efter. Det är ofta helt andra saker som gör att livet känns fullkomligt. Det kan ibland handla om att bara släppa de stora viljor och planer man har byggt upp, för att få se att det är mycket enklare och mindre saker som gör oss rika, lyckliga och nöjda med våra liv. Man kan få precis vad man vill, eller behöver, bara man följer den ström i vilken livet själv flyter fram. Strömmen är stark nog att dränka den starkaste vilja. Men att flyta med i denna ström av liv gör att man, utan att behöva använda all sin energi, kommer nå sina drömmar. På vägen kan man plocka på sig det som kommer i ens väg. Det är fina och viktiga erfarenheter, egna önskningar och annat som bara ligger och väntar. De finns även uppströms, men varför göra livet besvärligare än det behöver vara? 🙂

Jag försöker leva mitt liv på detta vis, och jag känner ett mindre tryck, mindre tvång och ett större lugn. Det ger mer tid för eftertanke, mer ork att finnas för andra, och en starkare vilja. Inga större planer ska få grumla mitt medvetande, inga meningslösa kamper ska få göra mitt liv svårare. Inga egna meningslösa viljor ska stänga mina ögon för det som verkligen är viktigt för min lycka, mitt välmående.

Jag flyter med strömmen 🙂

Annonser

~ av Micke på 4 augusti, 2012.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: