När ska vi lära oss?

I september 2014 är det riksdagsval. Nästan 1,5 år kvar.
Det känns ledsamt att veta att majoriteten av alla med rösträtt kommer tro att de röstar med en chans att förändra något. Det är lika ledsamt att folket kommer rösta gällande sin egen ekonomi, sin egen standard och sitt eget välmående. Som om vi kunde åstadkomma något genom själviskhet. Det gemensamma välståndet är mest något människor pratar om för att släta över sitt eget samvete, eller för att verka medmänskliga inför andra som gör exakt likadant.

På samma sätt tillåts allting i valet handla om vad som händer här i vårt eget land, som om vi verkligen vore en fristående lem på en kropp. Men vi kan inte agera som en amputation och leva vårt eget liv i tron om att allting utgår från vårt eget land. Det borde räcka att politikerna i snart vartenda land tänker så. Men hur kan vi tillåta oss att vara så oerhört korkade? Det är VI som har makten. Och det är VI som lämnar den ifrån oss när vi lägger oss på rygg, med blottade strupar, genom att låta en skock inskränkta egoister utan en tanke på globalt människovärde, äkta klimatmedvetenhet styra över oss.

Är det kanske VI som säger nej till fattigdom? Är det VI som säger nej till krig? Är det VI som säger nej till ett ordentligt miljötänk?
Nej, det är politikerna som säger ja, men gör tvärtom. Och det är vi som inte säger ett förbannat skit.
Hur ska politik föras på ett vettigt, medmänskligt och klimatvettigt sätt om väljarna inte ställer några krav på att våra önskemål verkligen utförs i praktiken? Ja, om nu fler HADE NÅGRA ÖNSKEMÅL! Är det nog för våra barn och barnbarn att vi skiter i allt utom hur mycket pengar VI har i fickan just nu, när barnen är de som får bli vuxna i en värld som så enkelt kan bli en katastrof, enbart pga vår enorma brist på engagemang?

Det finns nämligen bara TVÅ sätt att göra detta på. Antingen röstar man och ställer KRAV på genomförande, och man ser till att genomför dessa krav för allas BÄSTA. Inte för vissas, precis som vanligt, där merparten får lida för att en liten skara ska leva gott.
ELLER så ger man fan i att rösta, för det är nämligen inte ett tvång. Det är bättre att inte rösta om man inte har något att säga som gagnar alla. Själviskheten måste ta slut, för vi är inte ensamma. Varje hem är inte en egen stat.

KLIMAT, så att vi överlever.

VÄLSTÅND som inte styrs av pengar.

MEDMÄNSKLIGHET, så att vi verkligen har gjort något gott för så många som möjligt.

TÄNK innan du röstar, och har du inget engagemang i det du tänkt rösta för, låt hellre bli. Visa din ovilja att delta i något som du inte får vara med att styra.

Allting får inte handla om det som pågår i våra egna liv. Kan vi inte tänka större än så, så är vi inte mogna nog att rösta alls.

Annonser

~ av Micke på 8 april, 2013.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: