Vart är vi på väg, och varför?

Ju mer jag tänker på hur illa vi använder planetens resurser, desto mer säker blir jag på att det finns en illasinnad agenda där man inte bryr sig om annat än pengar. Men pengar gör ingen människa, den saken är helt klar.

Om vi nu faktiskt har vindkraft, och möjlighet att öka den så att vi kan försörja oss till så stor del, varför inte använda den ordentligt?
Sänk antalet tunga transporter med lastbil genom att bygga ut möjligheterna för transport med godståg. Det ger arbetstillfällen på ett både kostnadseffektivt och klimatsmart vis.

Nu finns det eldrivna lastbilar. Visst, laddningen räcker inte för långa sträckor, men det är ju hela poängen. Tågtrafiken bör byggas ut, dras vidare till så många större samlingsplatser, så att man möjliggör kortare vidaretransporter medelst eldrivna lastbilar.

Tvinga av oljebolagen det patent för de högeffektiva batterierna som de håller inne med, så kan vi snart köpa elbilar med god hastighet och distans. Dessa bilar behöver inte kosta mer än bensin- eller dieselbilar om patentet släpps. Orsaken till att vi inte har denna tillgång beror på att oljebolagen har tvingat loss patentet med hot eller genom stora mutor. Dessa måste tillbaka så att allmänheten har tillgången.

För i verkligheten skulle oljebolagen inte kunna göra mycket om vi tex byggde ut bla vindkraften. De hade förlorat mängder, men de kan inte annat än sluta sälja, som om det då vore ett hot. Det är inget hot alls. Vi har möjligheterna. Nu måste vi bara använda dem.

Fler uppfinnare behövs, liksom klimatvänligt sinnade människor i övrigt som vågar vara ta del i större förändringar, och som vågar tänka att det finns långt viktigare saker att ta itu med för våra barn än vem i familjen som ska hämta ungarna på dagis, eller hur kontot ser ut.

Med ett helt nytt elnät skulle vi dels kunna bryta oss ur oljeberoendet, och dels bli ett föredöme för andra länder. Idag finns ingen orsak att behålla oljan som drivmedel på något vis. Orsaken till att vi ”envisas” med detta, trots att nästan alla är medvetna om de extremt dåliga effekterna, är att vi är ”tvingade” till denna användning. Vi ges inga alternativ, och det är lätt att se hur vilken regering som helst, även vår svenska, blir låst av de rika och mäktiga oljebolagen så att allting skulle bli att likna ett ultimatum. Ja, en hel nation skulle kunna stanna upp och gå tillbaka till medeltiden om oljan bara ströps idag.

Därför måste vi börja bygga upp detta nya elnät väldigt snart, helst igår. Det är alltså FULLT möjligt att slå flera flugor i en smäll nu. Det handlar bara om att flytta omkring dessa hemska pengar en aning, så att de finns där de behövs som mest. En seriös utbyggnad av ett redan befintligt, om än idag litet, elnät som fungerar medelst vindkraft, vågkraft, solkraft mm skulle ge orsak till utbildning för människor i alla åldrar här i landet. Det skulle på ett radikalt sätt minskat arbetslösheten, samtidigt som vi byggde för överlevnad istället för av gammal ondskefull vana.

Mat. Importen av mat, från kött till grönsaker och frukt. Vi har, trots vindkraftverken i min tänkta modell, gott om plats för grödor. Våra bönder skulle absolut kunna förse oss med det vi verkligen behöver och lite till. Och allt detta obesprutat, ej längre stressuppdrivet pga efterfrågan. Även frukt och grönt som normalt inte växer här, men som vi vill ha, kunde odlas i massiva växthus var som helst i landet. Vi kunde bli mer hälsosamma OCH slå ett slag för klimatet genom att äta mindre kött. Vi måste inte längre äta dessa mängder kött. Det är bara en gammal kvarleva som inte fyller någon större funktion än att vi gillar det. Missförstå mig inte, jag älskar en bit kött från grillen. Men jag är beredd att ge avkall på den driften om det är för ett högre mål.

Så, hur ska vår värld se ut om 100 år? Är allt detta med att vi ska leva för att våra barn och barnbarn ska få ett bra liv bara skitsnack, eller vågar vi stå för våra ord även i realiteten? Är vi för bekväma för att ta tag i det som är viktigare än att själva samla pengar till vilket pris som helst? Eller ska vi visa oss själva och våra barn att vi inte bara var beredda att ge dem ett arv i pengar och ägodelar, utan att vi ville lämna ett arv av liv?

Vi har resurserna, vi har kunskaperna, vi har arbetskraften. Har vi viljan att överleva? Har vi förståndet att inte låta oss styras av maktpersoner som bara låter oss leva med näsan strax ovan ytan för deras skull?

Tänk på saken!

Annonser

~ av Micke på 10 april, 2013.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: