Ifrågasätta allt…

Man måste vara beredd att ifrågasätta allting oavsett vad det handlar om.
Denna gång handlar det om Systembolaget, ett statligt ägt aktiebolag med rätt att ljuga, förslava och kyligt döda i blindo.

Anta att tex Volvo i sin reklam skulle säga att det vore bättre för oss att inte köpa deras bilar, att det är dåligt för oss, att vi borde köra mindre pga riskerna att dö i trafiken. Vad skulle resultatet av något sådant kunna bli för Volvos del? Eller om Ikea skulle prata ner sina produkter? För bådas del är det troligt att deras försäljningssiffror skulle minska. Det tror åtminstone jag. Vi är sällan trogna något om vi vet att det är så väldigt dåligt, när vi har valet att avgöra något för oss själva.

När det gäller Systembolaget så fungerar samma taktik omvänt. Vad de än säger, så förblir vi trogna. I sin senaste tv-reklam menar de att svensk alkoholkonsumtion är 30% lägre än i andra länder. Nåväl, det är väl naturligtvis en bra sak, men ligger det någon egentlig sanning i det? Systembolaget är ju trots allt ett vinstdrivande företag som rimligtvis måste skötas som vilket företag som helst, med bolagsskatt, vinstskatt, moms, arbetsgivaravgifter, försäkringar, löner och mycket annat. Ja, precis som vilken spritsäljande butik som helst i världen. Och jag gissar att svenska folket låter informationen sjunka in och bli ett ej ifrågasatt påstående, och vi kan ”lugnt dricka vidare”. Eller??? Hur som helst, det fungerar, och jag har för mig att detta statligt ägda bolag omsätter dryga 25 miljarder kronor.

I de uppgifter jag har snabbläst, och de kan definitivt vara åt helvete felaktiga, så framgår det att Systembolaget går med stor förlust. Jag har väldigt svårt att tro det. Men det ska väl låta så för att skuldbelägga den delen av oss som gärna handlar billigare någon annanstans. Pga EU och dess eviga petande i varje anslutet lands angelägenheter kan vi handla alkohol billigt i tex Tyskland, vilket förvisso inte är dåligt för gemene man, men inte desto mindre värdelöst att prisa som en ”god sak med EU”. Det är ett faktum, inget annat.

Men inom Sverige äger Systembolaget monopol på all alkoholförsäljning på varor som överstiger 3,5% alkohol. De kan låtsas förminska sin betydelse genom att blåsa upp sin ”medvetenhet” om alkoholens skadeverkningar så mycket de orkar, men de har fortfarande monopol på produkter vi älskar och ”behöver”. Monopolet gör att den som vill ta sig tiden att bränna för eget bruk då riskerar böter eller fängelse i max 2 år. Då handlar det garanterat inte om skadeverkningar, utan om pengar. Det finns nämligen inga större risker med hembränd sprit än med statens ”finsprit”. Man kan inte RÅKA bränna metanol som vid förtäring lätt dödar en människa.
Och bolagsspriten innehåller INTE kräkmedel för att vi inte ska kunna ta för mycket.

Vi kan således dricka ihjäl oss med statens goda minne, precis lika lätt som med hembränt. Jag har skitsvårt att se ljusare på att en människa får alkoholproblem, ger andra problem, eller rent av dör pga statlig sprit. Dör man så dör man. Det finns en ekonomi även i dödsfall. Syniskt? Ta då en funderare på statens rara påstående om att den inte vill att vi ska dricka för mycket. Lägg ihop detta med det faktum att STATEN sedan många år gjort det lagligt med reklam för alkohol. Om det inte rimmar illa för dig ännu, då lever du troligen med en behaglig frånvaro av insikt. Från statens sida handlar det inte på något vis om folkhälsa eller något annat flashigt ord. Det är återigen enbart pengar, och total makt över denna inkomst som betyder något. Annars hade de lagt ner bolaget, förbjudit alkohol och sett till att det efterlevdes, lika ivrigt som de nu vill sälja sin produkt som det enda lagliga rusmedlet.

Marijuana är alltid ett roligt och intressant ämne att ta upp i detta sammanhang. Enligt staten och de forskare som tar bra betalt i statlig valuta för sina ”forskningsresultat”, är marijuana ett ”farligt berusningsmedel”. Och trots att de kan stå där och faktiskt påtala alkoholens nedbrytande effekter, så måste det, enligt statens sprattelgubbar, självklart vara så att alla andra berusningsmedel än alkohol är rent livsfarliga.
Till och med i jämförelse!
Ett underligt påstående när vi alla egentligen redan vet att ett dåligt skött alkoholintag inte bara riskerar vår egen hälsa, utan även andras.
Ett löjeväckande påstående om man räknar in alla fall av misshandel, våldtäkter och andra brott som begås både i hemmen och i övriga samhället, enbart pga alkoholens verkningar på den mänskliga hjärnan. Alkoholen är näst intill ensam skyldig till samhällets värsta händelser. Narkotika i allmänhet äger endast en försvinnande liten skuld till samhällets elände på så vis. Det är så lite att det i sammanhanget inte ens är lönt att kasta in som jämförelse.

Nej, jag menar inte att man borde legalisera all narkotika, för det vore med stor säkerhet ett misstag större än att låta politikerna styra vår vilja. Inte heller har jag något personligt emot alkohol, för jag älskar bira, rödtjut och whisky. Det är ruset jag inte riktigt gillar så mycket längre. Av den orsaken är det väldigt sällan jag blir överförfriskad. Jag kan tycka att det ibland kan kännas avkopplande och mysigt att dricka en mindre mängd. Dock skulle jag föredra marijuana i samma syfte. Det finns lika många, eller möjligen fler, forskare runt om i världen som forskat precis lika mycket, och med samma kunnighet och allvar, i jämförelser mellan alkohol och marijuana och kommit fram till andra resultat än de där statligt köpta forskarna. Inte bara i jämförelse, utan även om marijuana som helt eget preparat.

Hur de än vänder och vrider på saken, så är det svårt för dem att bevisa det påstådda ”faktum” att marijuana skulle vara farligare och utgöra ett större, eller ens lika stort hot mot samhället.
Då både jag och alla jag känner/känt som använt cannabis kan gå ed på att man under påverkan inte får minsta tanke på att riva upp himmel och jord, sålänge man inte blandar in alkohol, så finns det bara en enda sak att förstå:

Staten anser sig ha lika stort monopol på berusningsmedel som på lögner för att få oss alla att tro på att det finns större fiender mot folkhälsan än alkohol. Pga genomtänkta påståenden som de flesta i landet varken orkar eller anser vara nödvändigt att ta en närmare titt på, lyckas staten både klamra sig fast vid vår vilja att berusa oss med det enda som tillåts, och kan samtidigt ”förklara” skadeverkningarna för oss utan att egentligen förlora en spänn.

Vilket annat företag skulle överleva en sådan marknadsföringstaktik?

Man kan inte spela ”Frihetssången” på övermaktens instrument — Stanislaw Jerzy Lec

Annonser

~ av Micke på 13 december, 2013.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: