Vart har alla bin tagit vägen?

De där lurvigt söta små insekterna som vi vet inte är nämnvärt aggressiva, de där små underverken som producerar vår honung, varför ser vi dem inte lika ofta längre?

image

Det har larmats om detta i flera år nu, men ingen verkar veta riktigt vad orsaken kan vara. Man tror att ca 16 arter av Sveriges 280 har försvunnit.
Vissa forskare menar att mina svälter ihjäl, och att det kommer få förödande konsekvenser. Bin är mycket mer än bara producenter av honung. De utgör, inte minst, föda för ett antal fågelarter som i sin tur helt kan försvinna.

Flera fågelarter är nu mera så sällsynta, att om de ens finns kvar så kommer de inte läggas märke till mera.
Livet, den cirkel vilken vi alla ingår i, är kraftigt hotad idag. Det duger inte att tänka på detta som att det är små betydelselösa insekter och djur. Bin står för pollineringen av 80% av de grödor vi människor äter. Även de djur vi föder upp är beroende av dessa grödor.

Vad har hänt, egentligen?
En dokumentär om amerikanska bönder berättar om tvånget att använda genmanipulerat utsäde på sina fält.
Företaget Monsanto är boven, och metoderna handlar om hot och förföljelse. Bönder som vägrar använda Monsantos manipulerade utsäde får påhälsningar med hotfulla varningar.
Om inte varningarna tas på allvar så kan otrevliga saker hända. De odlingsbönder som tvärt visar orädsla gentemot varningarna, och som odlar sitt eget utsäde kan knappt sälja sina produkter.

Det gjorde mig intresserad av huruvida Sverige sysslar med samma elände eller ej. Jag skickade en kort fråga till jordbruksverket om detta. Jag hade hoppats på att vi i Sverige skulle hoppa över denna farliga och onaturliga taktik. Idag fick jag svaret:

Hej!

För att få odla en genetiskt modifierad växt så krävs det ett EU-gemensamt tillstånd. Idag finns det bara en GMO som odlas i EU. Det är en majs (MON810) som är resistens mot vissa skadegörare. I Sverige har vi inga större problem med dessa skadegörare och majsen har endast odlats 2012 och 2013 som en del av ett forskningsprojekt. 2010-2011 odlades även en industripotatis, men den drogs tillbaka av tillståndshavaren. Du hittar mer information om odling i Sverige här:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/genteknikgmo/kommersiellanvandning/odlingochsamexistens/kommersiellodlingiar.4.7e1323431288aff333480001901.html

Sen bedrivs det försöksodlingar också och det kan du läsa mer om här: 
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/genteknikgmo/faltforsok.4.300b18bd13d103e79ef80002497.html 

Hälsningar,

Heléne Ström

Regelenheten

Jordbruksverket

Jag googlade på ”MON810” som mycket riktigt förde mig till Monsantos sajt.
Där berättar Monsanto om en av sina genmanipulerade produkter, nämligen just MON810. Den beskrivs, naturligtvis som en fantastiskt bra produkt, samtidigt som de nämner att den är godkänd i EU.
Monsanto nämner även att Frankrike, som 2011 förbjöd MON810, fick fel i rättslig process, vilket stället till en oro, åtminstone i min tankeverksamhet.

Läs själva:
http://www.monsanto.com/newsviews/Pages/mon810-background-information.aspx

Frankrike har dock stått på sig, och förbudet gäller fortfarande inom landet. Bra jobbat, Frankrike!

Polen förbjöd MON810 2012, och orsaken var Colony Collapse Disorder (CCD), vilket innebär att hela bi-kolonier har dött. I Polen menar man att MON810 är orsaken.

Sedan 2006 har flera länder förbjudit MON810, trots att EU har godkänt produkten. Länderna är bla, förutom Frankrike och Polen, Tyskland, Österrike, Ungern, Luxemburg, Holland, Grekland, Cypern och Finland mfl.

Svenska jordbruksverket verkar dock inte inse allvaret, eftersom de senast 2013 tillät kommersiell odling i Skåne (Lomma och Trelleborg).

Vad är nu så hemskt med genen MON810? Förutom…hmm…förutom att världens bin riskerar att dö ut, vilket påverkar allt annat levande ordentligt negativt? Det får ni jaga rätt på själva. Men jag tycker verkligen att ni ska gå in på en speciell sajt och läsa.
Där finns en film som inte får missas!

http://www.stopthecrop.org/watch-full-film

Det finns mer, men det får bli ett nytt inlägg om det…

Annonser

~ av Micke på 17 februari, 2014.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: