SVT Debatt – om sexhandel

Av någon orsak vill jag berätta att jag aldrig köpt sex, och kommer troligen aldrig göra det i mitt liv.

Debatten på ettan handlade om huruvida sexköp är ok eller ej. Ämnet ”trafficing” kom naturligtvis in i debatten, men det tänker inte jag skriva om, eftersom jag vet att sexförsäljning inte på något vis eller anledning måste innefattas av trafficing. Jag kommer skriva om de killar och tjejer, män och kvinnor som säljer sina tjänster av helt fri vilja.

Anta att någon, jag känner flera, som vill sälja sina tjänster i form av olika hantverk. Ta en snickare tex. Det är helt ok för alla. Vill en man eller kvinna sälja sina sexuella tjänster så blir det tydligen fel. Man skiljer stort på vad som är ok och vad som inte är ok.

Många har den falska ”insikten” om att ingen kan sälja sex frivilligt. Säljaren av sex måste leva under tvångsmässiga förhållanden, ha drogproblem eller ha varit utsatt för tex pedofili för att ”kunna” göra detta, menar den gruppen människor. Helt fel. Tvång och annat existerar, det har vi alla fått information om, men det är inte alls beskrivande som yrkesval. Ja, man måste se det som ett yrke, då det är ett mycket gammalt sådant, där personer tar betalt för en tjänst som någon vill betala för.

Jag har känt ett par tjejer en gång i tiden som sålde sex som yrke. Oj, nu tänker vissa att jag hade det ”förspänt”, men nej, de var mina vänner. Jag hade inget med deras yrkesval att göra, och dessa tjejer fungerade precis som vilka andra tjejer som helst. De levde inte under någon som bestämde, utan gjorde detta helt på eget bevåg. Det som, i mina ögon, skiljde dem från många andra är att de hade en otrolig människokännedom.
De hängde inte på vad för sort som helst, utan valde med just sin människokännedom som underlag. De förklarade att det de lärt sig var det som fick dem att klara sig från många dåliga upplevelser. Men säkerligen hade det kostat dem en hel del att komma dithän där de oftast kunde skilja den ene från den andre. Hur som helst, de kunde annars varit vilka tjejer som helst.

När debatter och privata diskussioner i ämnet kommer upp, så undrar jag lite varför motståndarna alltid och uteslutande talar om tjejer/kvinnor. Det finns även killar/män som sysslar med frivillig prostitution. Men diskussionerna brukar, precis som i kvällens TV-debatt, alltid föras för tjejernas räkning. Man menar att det är förhållandevis få killar som sysslar med detta. Ok, det är nog sant. Men om dessa människor nu månar så mycket om prostituerade, MED den villfarelsen att samtliga arbetar under tvång, är då killarna mindre värda i sammanhanget?

Ok, debatten handlade väl ännu mer om sexköparna, som där skulle framställas som oförståndiga, okunniga och nonchalanta gällande ”misären” en prostituerad lever i. För någon sorts misär måste tydligen råda, åtminstone för dessa som lever ljusår ifrån hela företeelsen. De vet ju, för de har läst, de har minsann hört. Inte minst spelar deras moral en enormt stor roll.
Men snälla…moral…? På riktigt???
Dessvärre är inte moral mer tillämplig i detta än i ett snickarjobb. Prostitution är inte dåligt för att det är så. Prostitution är dåligt, syndigt och odygdigt för att kyrkan en gång i tiden har lärt människan detta. Om inte så hade varit, så hade ingen haft så starka känslor i ämnet, och det är dagens sanning. Det handlar om inlärning.

I vår tid kan man se prostitution som något nedbrytande och hemskt, utan att veta ett smack om individen som säljer sex. Det är tydligen bara fel. Det har inget med lagen att göra, för denna inlärning är inbränd i människors själar genom kyrkans vilja att styra över sina undersåtar.
Däremot, om det kommer till krig och den typen av elände, då är synen en helt annan. Ja, även där finns det en kyrkans syn på saken. Krig har ju förts i guds namn under lång tid. Man har mer förståelse för människans vilja att döda varandra än att det kan finnas en vilja att sälja sexuella tjänster. Absurt, om man frågar mig.

Det var intressant att läsa om Nya Zeeland och deras avdramatiserade syn på prostitution. De har avkriminaliserat prostitution i landet, och de som vill sälja eller köpa sexuella tjänster. Dock finns en lag som säger att man måste använda kondom. Då kan man alltså bli dömd för oförsiktighet. Landet har inte ändrat på några lagar gällande sexuellt tvång, så trafficing, våldtäkt och andra typer av sexuellt tvång motarbetas och bestraffas precis som tidigare.
En modell som borde införas i alla länder om man vill motarbeta tvånget.
Jag har länge ansett att det skulle legaliseras i Sverige, och att straffen för sexualbrott ska skärpas ordentligt.

Varför anser jag inte att frivillig prostitution ska vara olagligt? Jo, av flera anledningar.

Det är ett yrke.

Det är en social tjänst som passar för vissa människor. Man kan inte förneka människor att ha sex om de av olika orsaker inte har förmågan att ta en sexuell kontakt med andra.
Sexuella tjänster kan då fungera som säkerhetsventil. Sexuell frustration är en stark del av människors inre, och ett enkelt utlopp för detta kan definitivt minska antalet våldtäkter som utförs pga just frustration.

Eftersom man inte kan ta bort prostitution eller sexköp genom att förbjuda det, så hade avkriminalisering tillåtit juridisk och transparent social hjälp till de som säljer sexuella tjänster. Dessutom är det helt fel att kriminalisera sex, då sex är fundamentalt för människan.

Det är min åsikt!

Annonser

~ av Micke på 28 februari, 2014.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: