Alla dessa hjältar…

Ja, för hjältar är de, alla dessa hundratusentals vanliga människor som deltog på de allierades sida för att kväsa nazismens framfart i Europa under kriget. Många ser helst på hur Sverige bildades, hur vi slutligen blev en suverän stat, och hur vi formats genom historien i allmänhet. Men Sverige hade med allra största säkerhet inte varit samma Sverige om inte dessa modiga människor satte sina liv på spel.

Igår, den 6/6, var det 70 år sedan de allierade soldaterna gav sig in i europas största landstigning i historien. Alldeles för många dog innan de satte kängorna på stränderna, men de som överlevde gav europas länder en chans till frihet och välstånd. Det nazistiska väldet och de fria staternas plågoandar skulle förpassas till historien en gång för alla.

Idag, den 7/6 för 70 år sedan, slogs de för att säkra livsviktiga knutpunkter för sig själva, och som tyskarna fanns koncentrerade i. Staden Caen med alla sina infarter, svår att inta och hålla. Byn Sainte-Mere-Eglise, som med sina fem större infarter var minst lika svår som Caen, trots sin ringa storlek. Carentan som var ett hårt fäste för tyskt pansar. Många allierade soldater fick sätta livet till även här, men de fick tyskarna på reträtt.

Vissa anser kanske att detta är fullständigt oviktigt idag, men just idag kan detta vara den viktigaste händelsen vi kan fira. Utan denna stora insats kunde Hitler-tyskland än idag haft ett fast grepp om europa, och även Sverige.
Det är svårt att ens tänka sig in i hur vi hade levt om nazismens kupp mot mänskligheten hade fått lyckas. Fria hade vi dock inte varit.

Det gör mig både ledsen och vansinnigt förbannad att dessa hjältar, både överlevande och döda, ska ha gett allt detta av sig själva för ingenting. Ja, för så är det sålänge en mängd människor drar sig åt nazism idag. De röstar fram partier, både öppet nazistiska och smygnazistiska i samma europa som en gång redan sett vilka fasor detta för med sig. Vad många av dessa dårar inte har förstått, är att nazism inte är en ideologi som förändras. Den är exakt densamma idag som senast…

Annonser

~ av Micke på 7 juni, 2014.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: